A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

Xarxanatura 2000

És evident la necessitat d’adequats estudis a l'hora de protegir qualsevol espai

Les piscifactories en són un exemple


Que un espai hagi de ser protegit, no vol dir que no s’hi puguin desenvolupar projectes o activitats que hi estaven previstes, després d’uns adequats estudis per a la protecció de les aus.

Sovint la interpretació de la legislació europea per part de les Administracions nacionals i regionals introdueix distorsions en aplicació d’aquestes lleis ... són aquestes distorsions en la legislació nacional les que hi afegeixen més limitacions. Com diria l’expressió “som més papistes que el Papa”.

D’aquí la importància d’una adequada legislació ambiental que sigui simple, dinàmica i sense estirabots. I d’aquí també la importància d’un adequat suport científic que treballi en la manera de fer econòmicament compatibles les aus, els espais, els projectes i les activitats en l’àmbit de les ZEPA. Motiu pel qual els estudis i treballs vers la compatibilitat revesteixen de singular importància.


Com a exemple un precedent recent:

El cas de la empresa PESCANOVA a Galícia:


Antecedents: Aquesta empresa a l’any 2007 va voler instal·lar la piscifactoria de turbot (Rodaballo) més gran d’Europa, a les costes gallegues. Alhora d’executar el projecte, els grups ecologistes i la Xunta de Galícia (d’aleshores) s’hi oposaren, argumentant que els indrets possibles on es volia instal·lar la piscifactoria, formaven part de la Xarxa Natura 2000. No cal dir que el projecte fou parat i retirat. Es van perdre 140 milions d’euros d’inversió i 200 llocs de treball.

Mesos més tard, el projecte es reprenia de nou, però es feia uns quilometres més al sud, en una zona la Xarxa Natura 2000 a Portugal (població de Mira). En aquest sentit, és de ressenyar que el govern portuguès ja va indicar que no hi veia cap problema de compatibilitat entre l’activitat i la protecció de la natura. Aquí però no s’acabaren les dificultats, començaren les denuncies, desprestigi i llargs processos ...

Ara però, tenim un Dictàmen del CESE (Comitè Econòmic Social Europeu) del 19 de gener de 2011, que dona un gir a la situació, i posa seny on hi sobrava rauxa.

 

En resum, el Dictàmen recull el següent,

sobre la aqüicultura a la Xarxa Natura:

 

  • La Xarxa Natura 2000 no és incompatible amb la aqüicultura.
  • Tot i que la protecció del medi ambient és una prioritat a la UE, no ha d’impedir la realització d’activitats que hi puguin ser compatibles.
  • El document afirma “La Comissió Europea té que fer un esforç per explicar les principals normes mediambientals i especialment la Xarxa Natura 2000 en la seva interrelació i compatibilitat amb l’aqüicultura.”
  • El document afirma:“ En ocasions, és la interpretació de la legislació europea per part de les administracions nacionals i regionals la que introdueix distorsions, com en el cas de la Xarxa Natura 2000, de la que algunes administracions injustificadament exclouen l’aqüicultura “.